top of page
Zoeken

Eerste hulp bij stress


meisje met rode sjaal


Had jij het de afgelopen week ook zo moeilijk om terug in het werkritme te komen? Misschien had je er wel stiekem naar uitgekeken: kids terug naar school en geleidelijk aan terug in een vast ritme komen na de zwoele hete zomer. En toch ….


Als het bij jou zo’n beetje hetzelfde ging als bij mij, dan bleek het toch niet allemaal zo evident te zijn.


“Veel mensen klagen over de in te halen werkachterstand, de terugkerende bedrijfsproblemen die dan toch niet gesmolten zijn als sneeuw voor de zon en de stijgende werkdruk.”

Wat kan je doen om de overstap van verlof naar de drukke hectiek van alledag een beetje aangenamer te maken?

Hier zijn alvast een paar tips die je op weg kunnen helpen:


1. Kop op: je bent niet de enige.


De schoolpoorten openden zich op 1 september voor maar liefst zo’n 1,12 miljoen Vlaamse kinderen. Dat doet je toch even stilstaan bij het aantal mama’s, papa’s, plusouders, uithuis werkende grootouders, die zich in een vergelijkbare situatie als de jouwe bevonden vorige en deze week. Zeg nu zelf: zoveel mensen die dezelfde moeilijke overgang maken, dat voelt toch al een stuk minder vervelend aan dan als je er alleen voor zou staan?


2. Doe een braindump


Onze hersenen zijn niet gemaakt om alles tegelijkertijd te onthouden en te verwerken. Er ontstaat dan zoiets als sequentieel ‘taskswitchen’ (verschillende delen van je brein wisselen steeds tussen verschillende opdrachten en het ophalen van info om die opdracht te vervullen) waardoor je uiteindelijk én veel trager bent én veel vermoeider.


Dé oplossing: maak je hoofd leeg.


Download een app waar je makkelijk notities in kan maken. Er zijn er heel wat gratis te downloaden, dus wat dat betreft heb je geen excuus. Kies er wel eentje uit waar je makkelijk de ene na de andere ‘to do’ in kunt opslaan. Voorbeelden zijn SplenDO, Notitieblok of Simplenote. De bedoeling is dat je in eerste instantie alle ‘to do’s’ in een braindumpsessie noteert. Maak geen onderscheid tussen privé en werk gerelateerde items, van zodra je aan iets denkt, noteer je het.


Als je dan onderweg bent naar je volgende meeting, dan zal je zien dat er zo maar ruimte in je hoofd ontstaat om dingen te herinneren die je eigenlijk nog moest doen, maar al lang vergeten was. Die gaan natuurlijk stante pede ook op de lijst. Hou dit 2 dagen vol en kijk dan naar het resultaat.


Opgelet: hou rekening met ‘verborgen verleiders’, dat zijn de dingen waaraan je je ergert, maar waar je eigenlijk geen controle over hebt omdat het eigenaarschap bij iemand anders ligt. Deze laatsten moeten niet nu op deze lijst komen, want daar kan je toch niks aan doen en is verloren energie.


3. Focus


“When you are hunting elephants, do not get distracted by chasing rabbits - T. Boon Pickens”

Tenzij je goeie back up had tijdens je verlof (juist ja…) is er waarschijnlijk heel wat blijven liggen. Hoe realistisch is het nu écht om te veronderstellen dat je na 2, misschien 3 weken afwezigheid, alle werk terug kan inhalen in de eerste week na je verlof?


Het is beter om je te concentreren op wat de belangrijke olifanten zijn die je al zo lang wil aanpakken. Start daarmee, het is nu het ideale moment, want laat ons eerlijk zijn: vorige week was het toch overal zo’n beetje chaos, dus niemand zal er een punt van maken als je nog niet door je x-honderd mails bent gegaan.


Als je aan de start van je werkdag focus legt op je olifant, dan worden de konijnen automatisch minder zichtbaar, of toch alleszins minder vervelend om aan te pakken, want je hebt al het gevoel dat je iets verwezenlijkte.


4. Don’t get frustrated: get up early!


Je huisgenoten ervaren dezelfde aanpassingsproblemen als jij. In plaats van je energie te steken in het aanmoedigen van – lees: zeuren en aanzetten tot haast en alles proberen te regelen voor een ander - denk eens aan jezelf.


Sta eens een half uur vroeger op. Zo heb je 30 minuten, dat zijn zomaar even duizend achthonderd seconden, de tijd om jezelf rustig klaar te maken voor je werkdag en die oh zo broodnodige tas koffie te drinken.


Tegen de tijd dat je huisgenoten wakker zijn, of zouden moeten zijn, ben je helemaal ‘zen’ en klaar voor je dag! Wedden dat je met een gevoel van voorsprong aan je werkdag begint?


Liefs

Veerle


 

Wil je graag meer inspiratie ontvangen?

Meld je dan aan als VIP en ontvang waardevolle tips en inzichten

waar je direct zelf mee aan de slag kan in je werkleven

 



bottom of page