top of page
Zoeken

Zit je in een toxische werkomgeving?Loopbaanbegeleiding biedt perspectief.


man zit op muur en geniet van weids zicht

Ze vertelde me over haar stresservaring en de lichamelijke klachten die ervoor hadden gezorgd dat ze al een aantal weken niet was kunnen gaan werken.


Geleidelijk aan ontspon zich een verhaal van loyaliteit, bijleren, wendbaar zijn, rolfluïditeit en de daarbij horende verpletterende persoonlijke verantwoordelijkheid.


Ik voelde mee met haar, want blijkbaar was het normaal in haar organisatie dat je er alleen voor stond.

Sterke schouders kunnen nu eenmaal veel verantwoordelijkheid aan en daarom word je ook zo goed betaald.


Ik hoorde mezelf vragen waar het leiderschap in haar organisatie was? Je weet wel: die hele capabele mensen waar je bij terecht kan om advies, actieve steun en perspectief.


Helaas …. Die waren allang vertrokken.


Ook de collega’s waar ze een hechte band mee had, konden haar niet meer helpen: niet uit onwil, maar het was ieder voor zich…

Voor mij was het glashelder: deze organisatie had zo snel zoveel veranderingen doorgevoerd dat er geen fundament meer was.


Ik bedacht luidop hoe moeilijk het moet zijn om je op drijfzand staande te houden.

Ze twijfelde: zou het kunnen dat haar ‘schuld’ niet is? Was dit het klassieke verhaal van de kikker die te lang in de pan met warm water was blijven zitten?


We spraken een korte pauze af.


Niet om te bekomen of te ontspannen, neen, een moment om te ontdekken, om de uitwassen te identificeren en te benoemen, om ze te bespreken met anderen,  ze te zien voor wat ze echt zijn, weg van de invloed van haar toxische werkcultuur.


Een moment om haar eigenwaarde te herontdekken, te herkalibreren en te ervaren hoe je perspectief verandert op het moment dat je de sprong uit het hete water waagt.


Moraal van dit verhaal: ook al denk je dat het ‘normaal’ is en dat je best doordoet want er toch niks anders opzit. Neem eens een stap terug en dubbel check eens met anderen.


Soms ligt het écht niet aan jou en moet je gewoon weggaan.  


Dat is soms moeilijker dan het lijkt. Daarom ontwikkelden wij een gestructureerd proces, dat je stap voor stap meeneemt naar je nieuwe loopbaanpad.


Het fijne aan loopbaanbegeleiding is dat het je niet alleen meer zelfvertrouwen brengt, maar ook de nodige handvaten biedt om terecht te komen in een werkomgeving die helemaal bij jou past. 

Wil je graag meer inspiratie ontvangen?

Meld je dan aan als VIP en ontvang waardevolle tips en inzichten

waar je direct zelf mee aan de slag kan in je werkleven

 

Comments


bottom of page