top of page
Zoeken

Wat inside-out doet met koudwatervrees


man springt in water


Ik wil in deze blog graag iets delen over het soort ‘koudwatervrees’ die ik mensen zie doormaken wanneer we inside-out werken tijdens loopbaanbegeleiding.


Ik breng je eerst even in herinnering waarom onze professionele bezigheden zo belangrijk zijn en waarom je best aandacht besteedt aan de dingen waar je het grootste gedeelte van je dag mee bezig bent:


werk doet namelijk iets met je en dat heeft ongetwijfeld z’n weerslag op de kwaliteit die je ervaart in je andere levensdomeinen.

Alleszins, dat is wat ik geloof.


Dat is ook de reden waarom ik mijn inspiratie vind in het werken vanuit ‘inside-out’: van binnen naar buiten…


Concreet betekent dit dat we tijdens een traject van loopbaanbegeleiding, serieus afwijken van de vertrouwde route waarbij we onszelf afmeten ten opzichte van ‘de norm’. De wegmarkeringen ‘niet goed genoeg’, ‘onvoldoende’, ‘bijschaven’, ‘beter je best doen’, ‘harder gaan’, ruilen we in voor ‘Talenten’, ‘Motivatie’, 'Authenticiteit', 'Interesses' en nog veel meer.


Gaandeweg ontvouwt zich hierdoor een intern kompas dat niet alleen het antwoord biedt op je initiële loopbaanvraag, maar ook richting geeft aan je keuzes op vlak van groei en ontwikkeling. Dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je helder hebt wat, wanneer, hoe en waarom iets past bij jou.


Omdat loopbaancoaching per definitie een hele actieve vorm van begeleiding is, komt ook het moment waarop je je eerste stappen richting jobcrafting of solliciteren zet. Het moment waarop je met je tenen in het water gaat staan is daar: je gaat dat gesprek met je leidinggevende aan of je gaat van job veranderen.


Maar dan steekt het groenkoppige koudwatervrees-monster de kop op. Het gaat dan ongeveer zo: ‘seg Veerle, ik ben gisteren ‘al eens’ gestart met solliciteren en ik zag zo een aantal vacatures die ik wel interessant vond. En tja… uiteindelijk heb ik maar geen actie ondernomen, want “ze” vroegen x, en y, en z en tja, dat kan ik allemaal niet.’


Bijzonder toch, hoe het ons is aangeleerd om onszelf af te meten aan een maatstaf buiten ons, die iemand anders zomaar oplegde…

En dat terwijl jouw intern kompas allang het noorden aangaf. Het enige dat je nog moest doen was kijken. En toch deed je dat niet, toch had je nog enkel aandacht voor de wegwijzers ‘niet goed genoeg’, ‘bijschaven’, ‘onvoldoende’…


Het is begrijpelijk, het is menselijk om terug te grijpen naar oude vertrouwde patronen, en nog niet te luisteren naar je intern kompas, want je bent iets nieuws aan het leren.


Je loopbaancoach helpt je dan die eerste belangrijke inside-out beweging te maken. Je eerste dappere stap te zetten in de richting van het professioneel doel dat resoneert met je intern kompas.


Het voelt als het aantrekken van de jas die lekker zit, op jouw maat, die je complimenteert, je behaaglijk warm houdt tijdens koele nachten en bescherming biedt als de onvermijdelijke onweersbuien verschijnen. Waarom zou je je buik moeten intrekken, adem inhouden, de kriebels krijgen omdat jij in die jas moet passen en niet andersom?


Klinkt eenvoudig? Dat is het ook.


Alleen is het overwinnen van een koudwatermonster geen solo-onderneming.

Laat je daarom begeleiden door een ervaren coach die je begripvol helpt te surfen op je initiële golf van koudwatervrees. Zo vaar je op je kompas: met gemak en vertrouwen en raak je nooit meer het noorden kwijt.


Liefs,

Veerle


 

Wil je graag meer inspiratie ontvangen?

Meld je dan aan als VIP en ontvang waardevolle tips en inzichten

waar je direct zelf mee aan de slag kan in je werkleven

 
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page