top of page
Zoeken

Bulletproof door de ochtendspits


paarden in draf door de zee


Een tijdje geleden was ik met de wagen van de echtgenoot onderweg. Ik was goed op tijd vertrokken en mentaal al voorbereid op een drukke ochtendspits. Mijn doel was tijdig en in goeie doen op mijn afspraak te arriveren. En jazeker: het vervelende voorval dat je net niet wil tegenkomen in de ochtendspits gebeurde: ik viel stil met de wagen net toen het licht opnieuw op groen sprong.


Onmiddellijk werd ik voor deze ‘blunder’ afgestraft door de luid claxonnerende wagen achter mij. Toen ik van de schrik bekomen was en opnieuw kon starten, zag ik nog net in mijn achteruitkijkspiegel hoe de dame achter het stuur, nog steeds zwaar gesticulerend, optrok en mij bumperde om dan ongeduldig rechts af te slaan.


Na mijn initiële verontwaardiging, begon ik mij tijdens het vervolg van mijn rit af te vragen: hoe moet de ochtend van deze dame er eigenlijk hebben uitgezien om dit als enig antwoord te hebben?

Ik bedenk allerlei scenario’s, maar heb zo’n vermoeden dat deze situatie spijtig genoeg voor velen onder ons herkenbaar is…Hopelijk helpen deze tips je om ‘bulletproof’ door de ochtendspits te geraken: ​​​


  • Je succes van morgen bereid je vandaag voor: ga daarom vanavond op tijd, of liever nog: vroeg slapen. Een uitgerust lijf en hoofd maakt je weerbaarder. Misschien ben je zelfs in staat om de tijd die je thuis neemt voordat je op weg gaat, wat minder nipt uit te meten.


  • Ochtendspits of ochtendritueel? Ben je relaxed en aanspreekbaar omdat je de tijd neemt om wakker te worden of ga je met grote honger en een evenzo groot hoofd vol met to do’s de deur uit?


  • Wees realistisch i.v.m. je reistijd: als je weet dat je een eind af te leggen hebt, dan is de kans groot dat er iets of iemand je pad kruist dat vertraging oplevert. Waarom verwacht je dan op magische wijze nog het onmogelijke?


  • Blijf rustig en adem: loopt er toch iets mis, bedenk dan het volgende: wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik te laat op mijn werk kom? Wat is het beste dat er kan gebeuren? En tenslotte: wat is het meest realistische?


  • Zoek steun: heb je een slechte ochtend, ga dan niet direct naar die meeting of achter je mails zitten. Zorg er eerst voor dat je lijf de overvloed aan adrenaline kan kwijtraken. Zoek steun bij je collega’s: vertel ze in geuren en kleuren wat er misliep en laat je aangenaam verrassen door zoveel begrip en herkenning!


Toegegeven, we weten allemaal wel dat we niet altijd alles onder controle kunnen hebben, maar we hebben wel zelf in de hand hoe we goed voor onszelf zorgen.


Liefs,

Veerle


 

Wil je graag meer inspiratie ontvangen?

Meld je dan aan als VIP en ontvang waardevolle tips en inzichten

waar je direct zelf mee aan de slag kan in je werkleven

 Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page