COACH@WORK
  • Welkom!
  • Loopbaanadvies
  • gratis inspiratie
  • Blog
  • Veerle
  • Contact

Over goede voornemens, rituelen en andere belangrijke dingen

20/12/2017

 

Goeie voornemens
Het einde van het jaar nadert en het moment is aangebroken waarop je de eerste ‘out of the office’ mailtjes krijgt van collega’s of klanten. Mensen bereiden zich voor om samen met familie en vrienden, kerst en nieuwjaar te vieren. De kerstboom is al versierd, de lichtjes hangen en hopelijk hebben we al de tijd gevonden om de laatste cadeaus eronder te plaatsen. Dit jaarlijks terugkerend ritueel is voor velen de manier geworden om even uit de hectische rat race te stappen. In de komende weken zullen we bewust vertragen om samen te zijn met de mensen die belangrijk zijn in ons leven. We verwelkomen het nieuwe jaar door vuurwerk af te steken, een ritueel van licht en geluid dat haar oorsprong vindt in het verjagen van kwade geesten. Wij maken dankbaar gebruik van de jaarwisseling om gul onze beste wensen uit te spreken naar anderen toe en om voor onszelf goede voornemens te maken.
 
Goede voornemens maken kan je zien als een verlangen voor jezelf dat er iets ten goede zal veranderen in het jaar dat komt. Een goed voornemen maken is dus een belangrijk iets. Belangrijk genoeg alleszins om even van dichterbij te bekijken.
 
De volgende oefening kan hierbij helpen:
  1. Neem een paar blaadjes papier en schrijf op elk apart blaadje een van je goede voornemens. Leg ze dan opzij.
  2. Neem nu 15 vellen papier en schrijf op deze briefjes telkens één onderwerp dat je echt belangrijk vindt, in je eigen woorden. Aan de achterkant van elk briefje beschrijf je in een paar woorden waarom dit zo belangrijk voor je is.  Je hebt nu 15 briefjes waar 15 belangrijke dingen op genoteerd staan. Bekijk ze goed.
  3. Neem nu de minst belangrijke 5 briefjes weg van de stapel en leg ze opzij. Herhaal dit nog een keer. Blijf rustig… Als het goed is, dan heb je nu nog maar 5 briefjes over waar iets op staat dat belangrijk is voor je.
  4. Neem nu het stapeltje met “goede voornemens” en bekijk of je deze goede voornemens kan linken met de 5 overgebleven “belangrijke dingen” die op tafel liggen. Neem je tijd. Probeer te bedenken of zo’n goed voornemen een deeltje is van wat je echt belangrijk vindt.
 
Het vinden van zo’n link betekent dat het goede voornemen is verankerd in een van je waarden of alleszins in iets dat voor jou heel belangrijk is. Dat betekent ook dat je een verhoogde succesfactor hebt in het realiseren van dit goede voornemen. De kans dat je effectief acties gaat ondernemen na de jaarwisseling vergroot want intrinsieke motivatie is dé sleutel om naar je doelen toe te bewegen. Hoe je dan precies die eerste stappen kunt zetten, dat leg ik je graag uit in een volgend artikel.
 
Op dit moment is het handig om nog even stil te staan bij je goede voornemens die zijn overgebleven. Je hebt namelijk nog kaartjes die nog geen thuis hebben gevonden bij “de belangrijke dingen” in je leven. Stel jezelf de vraag wat het woord “goed” voor jou betekent in deze context. Als je voornemen bv. was om een “goeie” vriendin te zijn in het nieuwe jaar, en het is op dit moment voor jou belangrijk en waardevol om je meer te focussen op je gezin, dan kan het zijn dat dit goed voornemen op dit moment niet past bij wat je écht wil. Jouw goed voornemen is dan een goedbedoelde positieve gedachte naar een ander toe, maar het raakt niet tot in de kern van je waarden.
 
Acties ondernemen in de richting van je doelen wordt zoveel makkelijker als het doel iets representeert wat je op dit moment in je leven écht belangrijk vindt. Goede voornemens maken is dus een prima start maar om ze in realistische acties om te zetten moet je ze nog afzetten tegen je eigen waarden. Dit is een oefening die je regelmatig voor jezelf kan maken, een gewoonte om even stil te staan bij de connectie tussen je goede voornemens, je intenties en wat écht belangrijk voor je is.
 
Zouden zo nieuwe rituelen kunnen geboren worden? Ik wens het je van harte toe.
 
Prettige eindejaarsfeesten,
 
Veerle
Loopbaan, stress & organisatiecoach
Coach@Work

Reageren is niet langer mogelijk.
    Veerle Schoefs

    Veerle

    Ik ben psychologe-coach met meer dan twintig jaar ervaring in het dagdagelijkse, hectische bedrijfsleven als HR business partner. Gepassioneerd door alles wat met "werk" te maken heeft en vanuit het geloof dat mensen moeten kunnen floreren in hun werkcontext, wil ik je toepasbare, praktische know-how brengen. Ik ben actief als zelfstandig loopbaan- en stresscoach, zowel voor medewerkers als organisaties en heb een zwak voor leidinggevenden en hun teams omdat ik geloof in de kracht van ‘samen’.

    Categorieën

    Alles
    Loopbaan
    Stress

    RSS-feed


Coach@Work
Foto
Adres Praktijkruimte
Hofstraat 14
​2500 Lier (Senses Praktijkhuis)

Adres hoofdzetel
​Het Hoog 13
2288 Bouwel (Grobbendonk)
0474 55 03 67
Privacy verklaring
  • Welkom!
  • Loopbaanadvies
  • gratis inspiratie
  • Blog
  • Veerle
  • Contact